”He may look like an idiot and talk like an idiot, but don’t let that fool you.  He really is an idiot.”

”He may look like an idiot and talk like an idiot, but don’t let that fool you. He really is an idiot.”

Donald Trumpin edesottamuksia seuratessa otsikon repliikki (Marx-veljesten elokuvasta Neljä naurettavaa naapuria) tulee etsimättä mieleen. Elokuvassa Groucho Marx on veijari, joka tulee valituksi Freedonian valtion johtoon, vaikkei ymmärrä hallinnosta yhtään mitään. Sodankin lyhytpinnainen veijari saa aikaan.

Melkoinen veijari on myös Donald Trump. Veijareilla on veijareiden jutut. Veijaria kuunnellessa vastuu siirtyy kuulijalle. Nähtävästi Donald Trumpin äänestäjät eivät ole täysin käsittäneet vastuutaan. Trump on groteski hahmo, jonka surrealistinen maailmannäkemys on puhtaasti mielensisäinen asia, ja sellaisena sen pitäisi myös pysyä.

Valehteleva veijari menestyy, koska tavallinen ihminen ei käsitä mitä valehtelijan mielessä tapahtuu. Tosi absurdi läpäisee puolustuksen, koska se iskee sääntöjen vastaisesti eikä sovi mihinkään skaalaan. Veijari voi väittää mustaa valkoiseksi ja suuttua, kun väitettä vastustetaan. Niin, kenellä nyt lopulta on valta päättää mikä on mustaa ja mikä valkoista. Oikeastaan mikä tahansa voi olla mitä tahansa. Ehkä olen käsittänyt väärin, kaikki mitä olen luullut valkoiseksi, onkin aina ollut mustaa.

Olisi aika epämiellyttävä painajainen, jos unessa näkisi itsensä puhumassa vaihtoehtoisia totuuksia eli palturia julkisella paikalla. En haluaisi nähdä unta, jossa olisin juuri virkaan astunut Amerikan presidentti, ja sitten televisiokameroiden piirittämänä, koko maailman silmien edessä väittäisin jotain älytöntä, jonka jokainen kuulija huomaa höpöpuheeksi. Tosi veijarin mielessä totuudella ei ole mitään väliä. Valehteleva veijari ei usko totuuteen, koska valehtelussa on veijarin identiteetti. Tosimaailmaa ei veijarille ole edes olemassa, on vain itse keksittyjä tosiasioita.

Patologinen valehtelija hämmentää, koska valehtelija on on nobody, ei-kukaan. Trumpin tukan alla ei ole ketään kotona. Minuus edellyttää valehtelun lopettamista ja yleisten tosiasioiden tunnustamista, omien rajojen realistista ymmärtämistä. Ilman rajoja ihminen voi huonosti. Ihminen ei ole kaikkivoipainen, mutta on kuitenkin täysivaltainen ja -vastuinen omien rajojensa sisällä. Jokainen päättää itse, keitä päästää rajojensa sisäpuolelle. Minuuden rajoilla on hintansa ja se hinta on maksettava itse.  Trump on varakas mies, jolla on iso, Amerikan kokoinen ego. Trump haluaa päättää keitä päästää egonsa rajojen sisään. Trump päätti ensimmäisenä virkatyönään rakentaa kolmetuhatta kilometriä pitkän muurin Meksikon rajalle. Projekti maksaa kymmenen miljardia ja Trumpin mielestä maksajan kuuluisi olla Meksiko.

Trumpille kaikki asiat ovat ulkoisia ja vaihdettavia, koska mitään sisäistä ei ole. Trump ei osaa mitään, paitsi myydä Trumpia, joka voi olla mitä tahansa. Kaikki virtaa, kategorioita ei ole. Kaikkeen voi kiinnittää uuden nimilapun, ei ole oikeita totuuksia, mikä tahansa on vaihtoehto mille tahansa. On samantekevää miten asiat ovat, kaiken voi selittää toisin ja nimetä uudelleen. Trump voi olla miljardööri ja presidentti, ja miehittää hallintonsa miljardöörikavereillaan, ja olla silti sitä mieltä, että eliitti on jossain muualla. Vaarallinen eliitti on se älymystö, joka esittää niitä kriittisiä kysymyksiä joihin Trump ei kykene vastaamaan. Maailman ainoa suurvalta on vajonnut banaanivaltioksi.

Ei Trump päättänyt haluta presidentiksi Amerikan takia, eikä edes itsensä takia. Donald Trumpia ei ole, on vain kaikkivoipa mielikuvituskaveri, Action Man -lelu, jonka nimi on Trump. Action Man Trump voittaa kaikki pahikset – mitä niitä nyt onkaan, Jokeri ja Arvuuttaja ja sen sellaiset. Oikeasti olemassaolevat pahikset ovat niin pahoja, että Action Man mieluummin kiistää ne kokonaan. Ilmastonmuutos on ihan liian pelottava asia edes ajateltavaksi.

Trumpin Amerikka on pelokas saituri joka istuu linnassaan rahakirstun päällä. Näköjään on mahdollista olla miljardööri ja supervallan johtaja, ja silti uskoa, että on jäänyt jostain paitsi. On mahdollista uskoa ja uskotella, että Amerikkaa on sorsittu ja että pahikset vievät rahat ja työpaikat, ja että puolustukseen pitää satsata vielä enemmän, vaikka Yhdysvallat on taloudellinen ja sotilaallinen supervalta. Trump voi uskoa ja menestyksellisesti uskotella, että Venäjää on Putinin aikana johdettu paremmin kuin Yhdysvaltoja Obaman aikana, vaikka Venäjä onkin läpeensä korruptoitunut ja taloudellisesti rapakunnossa. Ilmeisesti Trumpin mielestä johtajuus tarkoittaa manipuloinnin taitoa. Tässä asiassa pojat ovatkin kuin veljet keskenään.

Mistä näitä oikein tulee? Onko Maahan iskenut jokin avaruuden virus, joka tekee ihmisistä zombeja joita voi vedättää miten tahansa alkeellisilla tavoilla?

On ollut aikoja, jolloin olen ollut epävarma taiteen tarkoituksesta. Nykyisin taiteen tarvetta ei tarvitse epäillä. Taiteessa on oikea paikka vaihtoehtoisille totuuksille. Minulla on lupa kuvitella mitä tahansa ja maalata mitä tahansa, ja se voi olla mielen sisäistä totta, mutta eivät ne pahikset kadulla tule vastaan, vaan ovat vain mielen luomia. Ihminen tarvitsee kuvitelmiaan ja välineitä sen erottamiseen, mikä on totta ja mikä ei.